Wat is wereldburgerschapseducatie precies?
Met WBE kunnen burgers begrijpen welke uitdagingenverbonden zijn aan ongelijkheid, extreme armoede, onrechtvaardigheid, migratie, diverse maatschappelijke crisissen, mondiale geopolitiek en internationale betrekkingen. WBE overstijgt het puur educatieve. Burgers krijgen het heft in handen om met solidaire en innovatieve oplossingen te komen. WBE ondersteunt ook initiatieven die een samenleving bevorderen waarin levende wezens en hun leefomgeving worden geëerbiedigd. Het speelt eveneens een doorslaggevende rol in de politieke dialoog , doordat het de beleidscoherentie ten gunste van duurzame ontwikkeling versterkt. Op die manier bevordert WBE actief en kritisch burgerschap . Iets wat onontbeerlijk is om de complexe uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan.
Waarom precies audiovisuele projecten?
Via WBE ondersteunt de Belgische ontwikkelingssamenwerking audiovisuele projecten l. Waarom precies audiovisuele projecten? Omdat het een van de krachtigste manieren is om een ruim publiek te bereiken, empathie en debat op te wekken en de complexe werkelijkheid van de wereld te laten zien. De bioscoop, televisie, digitale media of zelfs videogames bieden zo een opstap naar een actief, kritisch en solidair wereldburgerschap. Die projecten moeten over problemen rond wereldwijde uitdagingen gaan en zich vooral op een Belgisch publiek richten. Er wordt gestreefd naar het neerzetten van producties die enerzijds doelgericht en anderzijdstoegankelijk zijn en zoeen publiek raken.
Het is de bedoeling om krachtige verhalen in de kijker te zetten die aan ons eigen dagelijkse leven doen denken en onze onderlinge verbondenheid met de rest van de wereld weergeven. Samenwerking met de actoren van de sector voor ontwikkelingssamenwerking (ngo's, universiteiten of internationale agentschappen) wordt aangemoedigd, vooral om de inhoud open te trekken en voor een degelijke pedagogische begeleiding te zorgen. Bij die producties is een link met het dagelijkse leven van het Belgische publiek fundamenteel. Er moet worden weergegeven hoe de getoonde verhalen hier en elders met elkaar samenhangen. Hoe consumptiekeuzes, overheidsbeleid, klimaatrampen of migratiebewegingen eender waar ter wereld op dezelfde weerklank stuiten.
Een aantal voorbeelden van financiering
'Amal': deze film vertelt het verhaal van een lerares in een Brusselse school die haar leerlingen aanmoedigt liefde voor literatuur te ontwikkelen en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, ook al komt ze daarbij in gevaar. Met haar gewaagde pedagogische methodes slaagt ze erin het leven van haar leerlingen een nieuwe wending te geven. Deze film werd op verschillende festivals bekroond. Er komen verschillende ernstige en schokkende maatschappelijke thema's aan bod zoals radicalisering bij jongeren, (cyber)pesten op school, racisme, lesgeven in een uitagende context, discriminatie en het geweld waarmee lhbtqia+-personen te maken krijgen.
'Soundtrack to a Coup d’État': deze film brengt ons recht naar de politieke en sociale onrust in het Democratische Republiek Congo na de onafhankelijkheid. Muziek speelt in deze film een centrale rol. De gevolgen van staatsgrepen, de zoektocht naar stabiliteit en de veerkracht van de bevolking tegenover grote uitdagingen worden allemaal in de kijker gezet.
'Kinderen van de kolonie': in deze vijfdelige documentaire reeks vertellen personen die de koloniale periode van dichtbij hebben meegemaakt over Congo tijdens en na het koloniale tijdperk en welke stempel de koloniale erfenis op hen heeft gedrukt. In een van de afleveringen gaan zes Congo-experten dieper in op de kwestie van de beeldvorming na het koloniale tijdperk en onderscheiden daarbij feiten van fictie over Belgisch-Congo.
'Draw for change': de reeks DRAW FOR CHANGE! zet zes vrouwelijke cartoonisten uit de hele wereld in de kijker die sociale normen en grenzen in vraag stellen. In elke aflevering gunt een van hen de kijkers een inkijk in haar wereld: ze toont niet alleen met welke hindernissen en gevaren ze te maken krijgt, maar ook haar moed en geesteskracht om die uitdagingen te overstijgen. Er werd gedraaid in Mexico, Rusland, India, Syrië, Egypte en de Verenigde Staten waarbij in elk land andere uitdagingen heersen. In deze zesdelige reeks worden onderwerpen zoals feminicide, persvrijheid en de vertegenwoordiging van vrouwen besproken. Een van de afleveringen van deze reeks werd in 'virtual reality'-vorm gegoten.
Met deze ondersteuning geeft de Belgische ontwikkelingssamenwerking blijk van haar engagement voor kwaliteitsvolle, geëngageerde, verantwoordelijke en inspirerende audiovisuele projecten. Deze mediaproducties geven een gezicht aan de boodschappen en uitdagingen van WBE: het doel is niet enkel informatie verspreiden, maar de ogen te openen en de kijkers zin geven om actie te ondernemen.