Voor mondiale uitdagingen zijn een wereldwijde aanpak en wereldwijde partnerschappen vereist. Complexe, onderling samenhangende problemen zoals de klimaatopwarming, gezondheidscrisissen en toenemende ongelijkheid tonen hoe belangrijk kwaliteitsvolle, gediversifieerde partnerschappen zijn. Die partnerschappen omvatten gouvernementele (Enabel, BIO), niet-gouvernementele (ngo’s, institutionele en wetenschappelijke actoren, organisaties uit de civiele samenleving …) en multilaterale partners (EU, VN, ontwikkelingsbanken) van de Belgische internationale samenwerking en humanitaire hulp. De wereldwijde uitdagingen hangen echter samen en dat noopt ook tot samenwerking met andere actoren dan de traditionele actoren van ontwikkelingssamenwerking, zoals de diplomatie, de Belgische defensie en de economische en handelssectoren. De Belgische ontwikkelingssamenwerking richt zich daarom op gediversifieerde partnerschappen en hoogwaardige financiering, waarbij de toegevoegde waarde van elke actor wordt ingezet. Er wordt daarbij rekening gehouden met specifieke contexten voor een maximale impact op het terrein. Dit verslag illustreert hoe doeltreffend uitgevoerde partnerschappen leiden tot concrete resultaten.

Geografische samenwerking

De Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) zet in op samenwerking op verschillende niveaus met partners in het globale Zuiden. Die samenwerking omvat politieke overleg met de regeringen van de partnerlanden en strategische besprekingen met Belgische niet-gouvernementele actoren. We werken als 'Team Belgium', of breder als 'Team Europe', maar wel steeds met de partners in het globale Zuiden. Het zijn dan ook onze partners die resultaten boeken. DGD faciliteert, begeleidt, geeft mee vorm, en draagt bij aan die resultaten.

Een concreet voorbeeld is de samenwerking met Rikolto in Indonesië. Door samen te werken met verschillende lokale partners (organisaties uit de civiele maatschappij, scholen, gemeenten enz.) draagt Rikolto bij aan duurzame voedselsystemen zoals schoolkantines of stadslandbouw. Dat toont welke resultaten mogelijk zijn wanneer je lokale actoren ondersteunt en kansen geeft om hun eigen ideeën uit te voeren. 
Die visie op duurzaam partnerschappen wordt ook uitgedragen in de strategie voor wereldburgerschap, die Belgische burgers wil warm maken voor en informeren over internationale rechtvaardigheid en internationale solidariteit. Ook in de gouvernementele samenwerking met de 14 partnerlanden staat de partner steeds centraler, zoals toegelicht in dit jaarverslag.

Multilaterale en thematische samenwerking

De huidige sociaaleconomische, financiële en milieu-uitdagingen zijn met elkaar verbonden en kennen geen grenzen. Miljoenen mensen worden getroffen door deze kwesties, waardoor geopolitieke spanningen ontstaan die een bedreiging vormen voor vrede, veiligheid en stabiliteit. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Agenda 2030 vormen het stappenplan om die uitdagingen aan te gaan. België draagt daar actief toe bij via thematische en multilaterale samenwerking.

Dit verslag beschrijft hoe we ons inzetten voor hoogwaardige financiering en operationele doeltreffendheid binnen het multilaterale systeem. Het belicht welke bijdrage we leveren aan voedselzekerheid, kwaliteitsvol onderwijs, waardig werk, klimaatactie en duurzaamheid in de grondstoffensector.

Humanitaire hulp

In 2023 nam het aantal en de intensiteit van humanitaire crisissen toe. België heeft zijn engagement en solidariteit met mensen in humanitaire nood gehandhaafd met een recordbudget van bijna 218 miljoen euro, waarvan meer dan 60% op flexibele basis werd toegewezen. Zo konden lokale partners snel en efficiënt reageren op crisissen.

Dit verslag illustreert hoe met sterke partnerschappen en flexibele financiering in noodsituaties levens konden worden gered en lijden kon worden verlicht. Tijdens het Global Refugee Forum heeft België zich geëngageerd om bij te dragen aan een betere bescherming van vluchtelingen en intern ontheemden.

Conclusie

De Belgische ontwikkelingssamenwerking berust op de diversiteit en kwaliteit van haar partnerschappen om de mondiale uitdagingen het hoofd te bieden. De samenwerking met onze partners is gebaseerd op wederzijdse transparantie, dialoog, monitoring en analyse van de resultaten, van de beheerscapaciteiten en de complementaire expertise van de verschillende organisaties. De responsabilisering van de actoren om resultaten te behalen vertaalt zich in resultatenkaders die de actoren opstellen en uitvoeren op basis van de veranderingstheorie die zij uitwerken met partners in de betrokken landen. De Belgische internationale samenwerking zet, ten slotte, ook in op gezamenlijk leren met partners en dit zowel op het niveau van de partnerlanden als in Brussel.

Dit verslag belicht het belang van die partnerschappen en de resultaten die dankzij flexibele financiering en doeltreffende samenwerking zijn bereikt. Voor een vollediger beeld van de behaalde resultaten kunt u de jaarverslagen en evaluaties van de verschillende betrokken spelers raadplegen.

U kunt het jaarverslag hier lezen: Jaarverslag-OS.