In 2023 schonk ons land 218 miljoen euro humanitaire hulp, een absoluut record. Net zoals in 2022 vloeide een aanzienlijk deel naar het Midden-Oosten, de Grote Meren, de Sahel en Oekraïne.

Cijfer van mei 2024: 218 miljoen euro humanitaire hulp in 2023

De noden in de wereld blijven zeer hoog. In april 2024 berekenden de VN dat 292,4 miljoen personen nood hadden aan bijstand en humanitaire bescherming.

Nieuwe noden

2023 werd gekenmerkt door crisissen die intenser werden. Denk aan het conflict in Oost-Congo en nieuwe uitbarstingen van geweld zoals in Soedan en Nagorno-Karabach (Azerbeidzjan). Er kwamen ook ernstige natuurrampen voor zoals de aardbevingen in Turkije en Syrië, Marokko en Afghanistan of overstromingen in Libië. Een extra zware klap vormde de aanval van Hamas op 7 oktober en de Israëlische reactie daarop.

Het spreekt vanzelf dat België zijn humanitaire hulp op die nieuwe noden heeft afgestemd. Zo werd 10 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de Syrische bevolking die getroffen werd door de aardbeving van 6 februari. Turkije genoot van bijstand via het Belgisch noodinterventieteam B-FAST.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA kreeg 2 miljoen euro extra om de grote noden te lenigen die de oorlog tussen Israël en Hamas hebben gecreëerd.

Midden-Oosten, Grote Meren, Sahel, Oekraïne en vergeten crisissen

In 2023 besteedde België in totaal bijna 218 miljoen euro aan humanitaire hulp, een absoluut record.

Net zoals in 2022 kregen onze 4 prioritaire regio’s het leeuwendeel van de Belgische humanitaire hulp. Zo vloeide in 2023 65 miljoen euro naar het Midden-Oosten. Vooral de Syriëcrisis (37,5 miljoen euro) en de Palestijnse crisis (bijna 23 miljoen euro) leidden er tot grote noden, maar ook Yemen (6,7 miljoen euro) werd niet vergeten.

De regio van de Grote Meren in Afrika – met vooral DR Congo (19,4 miljoen euro) – ontving bijna 29 miljoen euro humanitaire hulp terwijl de Sahel kon rekenen op 29,3 miljoen euro.

Naast Ethiopië (3 miljoen euro) en Afghanistan (1,75 miljoen euro) bleef er veel aandacht gaan naar Oekraïne met een totaal van 23 miljoen euro. Dat bedrag omvat tevens 10 miljoen euro extra voor het Grain from Ukraine-initiatief dat Oekraïens graan levert aan landen die kwetsbaar zijn voor voedselonzekerheid.

Daarnaast zet België ook sterk in op zogenaamde vergeten crisissen. Dat doet ons land onder meer door – nu al meerdere jaren – 60% van het humanitaire budget ‘flexibel’ toe te kennen. Op die manier kunnen we erkende humanitaire organisaties ondersteunen die niet alleen snel kunnen optreden in geval van een crisis maar ook buiten de Belgische prioritaire zones.

Gespecialiseerde organisaties en flexibele fondsen

Voor zijn humanitaire hulp doet ons land beroep op gespecialiseerde internationale organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP, 30,5 miljoen euro), het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC, 22 miljoen euro), de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR, 21 miljoen euro) en UNRWA (13,5 miljoen euro).

Een aantal Belgische ngo’s ontving in 2023 in totaal 37,5 miljoen euro. Het betreft CaritasOxfamHandicap InternationalDokters van de WereldRode Kruis VlaanderenCroix-Rouge de BelgiqueDierenartsen zonder Grenzen en Plan International. De Norwegian Refugee Council en de International Council of Voluntary Agencies – internationale ngo’s – kregen 6,25 miljoen euro.

België doet er alles aan om de hulp zo snel mogelijk bij de mensen in nood te krijgen. Vandaar het grote belang van internationale flexibele fondsen zoals DREF van de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC) en CERF van de VN, naast de specifieke landenfondsen van het VN-Coördinatiebureau voor Humanitaire Zaken (OCHA). Zij kregen niet minder dan 86 miljoen euro.

 

Source: Cijfer van mei 2024: 218 miljoen euro humanitaire hulp in 2023 | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (belgium.be)