In april is België gastland voor de 5de wereldconferentie over cacao. Hoofdthema: een eerlijke prijs betalen aan de cacaoboeren om een zo duurzaam mogelijke cacao te telen. Met Beyond Chocolate toont ons land alvast het goede voorbeeld.

In april is België gastland voor de 5de wereldconferentie over cacao. Hoofdthema: een eerlijke prijs betalen aan de cacaoboeren om een zo duurzaam mogelijke cacao te telen. Met Beyond Chocolate toont ons land alvast het goede voorbeeld.

België koestert terecht zijn imago van chocoladeland. Belgische chocolade wordt overal ter wereld gegeerd omwille van zijn hoge kwaliteit. Met 600.000 ton per jaar is het kleine België ’s werelds tweede grootste uitvoerder van chocolade en vertegenwoordigt daarmee 11% van de wereldmarkt. Ons land moet alleen Duitsland (16%) laten voorgaan.

Maar ook de Belgen zelf zijn notoire lekkerbekken. Elke Belg verorbert gemiddeld 5,2 kg chocolade per jaar! (zie kader voor meer cijfers).

Het is dan ook met veel plezier dat België gastland is voor de 5de wereldconferentie over cacao onder het motto: ‘Meer betalen voor duurzame cacao’. Zowat 1.000 deelnemers zullen zich van 21 tot 24 april 2024 naar Brussel begeven om er te debatteren over de toekomst van cacao.

 

Internationale cacao-organisatie

De voornaamste grondstof van onze chocolade zijn natuurlijk de cacaobonen en die worden geteeld in de tropen. De Belgische chocoladesector bijvoorbeeld haalt zijn cacao voor 82% uit West-Afrika en 13% uit Latijns-Amerika. Ivoorkust, Nigeria en Ghana alleen al zijn samen goed voor 72% van de Belgische import.

Maar die cacaoteelt laat nog veel te wensen over. Vaak betreft het kleine cacaoboeren die niet eens een leefbaar inkomen halen. Soms noopt de armoede hen om bos te kappen om extra land te bekomen. Of ze zetten kinderen aan het werk. Bovendien gooit de klimaatverstoring roet in het eten.

Genoeg onderwerpen om in Brussel over te discussiëren. De organisator van de conferentie – de Internationale Cacao-organisatie (ICCO) – is alvast goed geplaatst daarvoor. Ze omvat 52 lidstaten waaronder 23 die cacao exporteren en 29 die cacao importeren. Samen vertegenwoordigen ze 86% van alle cacao-uitvoer en 72% van alle cacao-invoer. De ICCO betrekt ook de private sector en de civiele samenleving bij haar activiteiten.

Bovendien heeft de organisatie met zetel in Abidjan (Ivoorkust) zich tot doel gesteld om (1) cacao zo duurzaam mogelijk te produceren en te consumeren en (2) armoede te bestrijden door de toegevoegde waarde eerlijker te verdelen over alle schakels van de productieketen. De Belg Michel Arrion is al sinds 2018 directeur van de ICCO.

In de aanloop naar het cacaocongres bracht Koningin Mathilde een bezoek aan Ivoorkust. Hier leert ze hoe ze een cacaovrucht kan openbreken. © UN/Frank Dejongh
In de aanloop naar het cacaocongres bracht Koningin Mathilde een bezoek aan Ivoorkust. Hier leert ze hoe ze een cacaovrucht kan openbreken. © UN/Frank Dejongh

Beyond Chocolate

Wist je trouwens dat ons land zich op de internationale scène ook sterk profileert als pleitbezorger voor duurzame en eerlijke chocolade? Het meest opvallende initiatief in dit verband is Beyond Chocolate waarmee we alle Belgische chocolade duurzaam willen maken tegen 2030: vrij van ontbossing en kinderarbeid en met een leefbaar inkomen voor alle telers. Een reden te meer waarom België een uiterst geschikte plek is voor de 5de mondiale cacaoconferentie. Beyond Chocolate zal er dan ook uitgebreid worden voorgesteld.

Het wordt in elk geval een congres op hoog niveau. Koningin Mathilde – in haar hoedanigheid van pleitbezorgster van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) – verzorgt de opening, premier De Croo geeft een toespraak. Europees commissaris voor Internationale Partnerschappen, Jutta Urpilainen, tekent ook present. Voorafgaand aan het congres, van 3 tot 6 maart, bezocht onze Koningin Ivoorkust. De cacao-economie stond er centraal.

 

België (duurzaam) chocoladeland

De organisatie van het cacaocongres in Brussel zal zeker ook positief afstralen op ons land. Zo zullen deelnemers op de Global Village – de expositieruimte van het congres – ook een opvallend Belgisch paviljoen kunnen bezichtigen. Daar kunnen ze kennis maken met diverse Belgische spelers in de cacaosector. Naast Choprabisco – de koepel van de Belgische  chocolade-, praline-, biscuiterie- en suikergoedindustrie – en Brusselse artisanale chocolatiers, ook de haven van Antwerpen, Beyond Chocolate, het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en zo meer.

België zal zich ook extra kunnen profileren als voorvechter van duurzame cacao, met aandacht voor een leefbaar inkomen en de rol van vrouwen. Dat moet bijdragen tot een positief imago van ons land ten aanzien van de producerende landen in West-Afrika, maar ook in Indonesië en Latijns-Amerika.

Ten slotte zal ons land als voorzitter van de Raad van de EU naar synergiën streven met de Europese Commissie die eveneens werkt aan duurzame cacao en een leefbaar inkomen. Hetzelfde geldt voor landen als Frankrijk, Nederland, Duitsland en Zwitserland die over gelijkaardige programma’s beschikken als Beyond Chocolate.

 

Onze FOD

Onze FOD speelt een cruciale rol in het cacaocongres. Zo verzorgden we samen met Visit Brussels een uitgebreid dossier om de toestemming tot organisatie binnen te halen. Onze FOD is ook nauw betrokken bij de praktische organisatie ervan.

Daarnaast is onze FOD verantwoordelijk voor de Belgische inspanningen om de cacaoteelt duurzamer te maken. Onder meer via Beyond Chocolate, de ngo Rikolto, coaching van cacaocoöperaties via het Trade for Development Center, ondersteuning via het Business Partnership Facility en investeringen door BIO.

 

België chocoladeland in cijfers

  • Elke Belg consumeert gemiddeld 5,2 kg chocolade per jaar. In 2020 besteedde elk gezin gemiddeld 173 euro aan chocolade.
  • Met 600.000 ton per jaar is België ’s werelds tweede grootste uitvoerder van chocolade, het vertegenwoordigt daarmee 11% van de wereldmarkt.
  • De Belgische sector van chocolade, pralines, koekjes en suikergoed omvat 337 bedrijven die aan 13.327 mensen werk geven. Hun totale zakencijfer bedraagt 6,2 miljard euro.
  • De grootste chocoladefabriek ter wereld – eigendom van Barry Callebaut – staat in Wieze (Oost-Vlaanderen). Het grootste verdeelcentrum – eveneens van Barry Callebaut – bevindt zich in Lokeren. Barry Callebaut is de grootste producent ter wereld van chocolade en cacao.
  • Er zijn ongeveer 755 chocoladefabrieken in België en circa 2.000 chocoladeboetieks.
  • De haven van Antwerpen is de tweede grootste cacaohaven in Europa met de grootste stockageplaats voor cacaobonen ter wereld. Het grootste deel wordt weer uitgevoerd naar andere Europese landen.

 

Sources

https://diplomatie.belgium.be/nl/beleid/beleidsthemas/uitgelicht/de-5de-wereldconferentie-over-cacao-brussel-het-lekkerste-congres-ter-wereld

SDGs

SDGs